Czy wiesz jak przygotować zagony na działce?
REKLAMA
REKLAMA
Gleba, na której jesienią prawidłowo wykonałeś niezbędne uprawki przedzimowe nie wymaga przekopywania na wiosnę. Jej powierzchnię dobrze spulchnij norkrosem lub grabiami. Następnie wytycz grządki (zagony). Przyjmuje się, że maksymalna szerokość zagonu powinna wynosić 120 cm – umożliwia to wygodny dostępu do jego środka z każdej strony podczas wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych. Między zagonami udepcz przejścia (ścieżki) na szerokość ok. 30 cm.
REKLAMA
REKLAMA
Ścieżki udeptuj, a nie wybieraj z nich ziemi szpadlem, robiąc bruzdy. W bruzdy ścieka woda, a grządki zbyt szybko wysychają. Taki sposób mażesz stosować na terenie podmokłym. Zagony przeważnie mają kształt prostokąta lub kwadratu, ich powierzchnię trzeba bardzo dokładnie wyrównać grabiami i wybrać kamyki.
Wyznacz rzędy do siewu - użyj do tego znacznika (sznurka o długości kilkunastu metrów, nawijanego z obu stron na kołki ostro zakończone z jednej strony). Wzdłuż mocno naciągniętej linki zrób rowek kołkiem lub motyką. Głębokość rowka zależy od wielkości wysiewanych nasion. Do wyznaczania rzędów przydatny jest kilkurzędowy znacznik z rączką, wyposażony w ruchome redliczki (przesuwane na poziomej belce w dowolne odległości i przykręcane).
Głębokość umieszczenia nasion w glebie powinna być taka, ile wynosi 3-4-krotna ich średnica. Drobniejsze nasiona siej na 1,5-2 cm głębokości (np. płycej na glebach cięższych - 1,5 cm, lżejszych 2 cm). Nasiona większe - 3-4 cm, 4-5 cm. Bardzo drobne nasiona wymieszaj z suchym piaskiem (siew i wschody będą bardziej równomierne). Do nasion, które długo kiełkują dodaj małą ilości nasion rzodkiewki lub sałaty w celu wcześniejszego zaznaczenia się rzędów. Nasiona siej w wilgotną ziemię.
Nasiona siej ręcznie, bezpośrednio palcami wrzucając je do rowka, albo z torebki, lekko nią potrząsając. Możesz też używać siewniczek (np. okrągłe pudełeczko z pokrywką z otworkami różnej wielkości). Przy siewie używaj rękawiczek ze względu na kontakt z zaprawami nasiennymi.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.