Czy wiesz jak pędzić warzywa?
REKLAMA
REKLAMA
Zabieg przeprowadź w temperaturze pokojowej (16-20˚C) na średnio zasobnej przepuszczalnej ziemi. Do podłoża nie dodawaj nawozów. Dosadzaj nowe partie warzyw co 2-3 tygodnie, aby zapewnić ciągłość zbiorów. Pędzenie możesz zacząć w listopadzie i prowadzić do pojawienia się pierwszych gruntowych nowalijek.
REKLAMA
Pietruszka i seler – wykorzystaj małe średnie korzenie. Wytnij liście na wysokość 3 cm nad pąkiem wierzchołkowym. Korzenie umieść w ziemi tak, aby szyjka korzeniowa była nieprzykryta. Podlej i utrzymuj wilgotne podłoże. Natkę ścinaj w miarę potrzeby.
Cebula – najlepiej o średnicy 3-5 cm. Przed sadzeniem namocz je na kilka godzin w ciepłej wodzie. Posadź - szyjki powinny wystawać z ziemi i podlej. Zbiór następuje po 3 tygodniach. Ścinaj szczypior, gdy osiągnie 25 cm wysokości.
Czosnek - sadź duże i grube ząbki na głębokość 2/3 jego wysokości. Podlewaj umiarkowanie. Donice z czosnkiem trzymaj w najlepszych warunkach świetlnych, jakie możesz im zapewnić w mieszkaniu. Liście są gotowe do zbioru, kiedy będą miały wysokość 20 cm.
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.