Choroby grzybowe roślin uprawnych (takie jak np. zaraza ziemniaczana, szara pleśń, mączniaki, fytoftorozy, czarna plamistość, czy moniloza) wyrządzają ogrodnikom znaczne szkody. Oczywiście na rynku są dostępne różne fungicydy (czyli chemiczne środki grzybobójcze głównie na bazie związków miedzi i siarki – np. popularny miedzian). Ale ogrodnicy amatorzy często chcą mieć owoce i warzywa bez tzw. „chemii”. Dlatego warto znać naturalne biopreparaty (wywary, wyciągi, gnojówki), które stosowane głównie zapobiegawczo a także leczniczo - potrafią znacznie ograniczyć występowanie chorób grzybowych w naszym ogrodzie.
- Choroby grzybowe roślin. Jak rozpoznać objawy?
- Naturalne biopreparaty roślinne do profilaktyki i zwalczania chorób grzybowych roślin (gnojówki, wyciągi, odwary, wywary)
Choroby grzybowe roślin. Jak rozpoznać objawy?
Choroby grzybowe takie jak mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń, czarna plamistość, różne rdze i fytoftorozy z reguły wywołują szare lub czarne plamy na liściach, łodygach i owocach. Powodują zamieranie, pleśnienie i gnicie części lub całych roślin.
Co ważne – owoców i warzyw i owoców ze śladami chorób grzybowych (np. pleśni) nie powinno się jeść. należy spożywać. Eksperci zalecają by taki zainfekowany chorobą grzybową owoc lub warzywo nie odkrajać a wyrzucić w całości.
„Popularna” wśród hodowców pomidorów ale także ziemniaków zaraza ziemniaczana (inaczej zwana: chorobą lub zarazą ziemniaka) należy właśnie do fytoftoroz. Jest wywołana przez grzybopodobny organizm Phytophthora infestans. Organizm ten zimuje w postaci strzępek grzybni w bulwach i tkankach obumarłych części ziemniaków pozostałych na polu po wykopkach oraz w postaci tzw. oospor w bulwach. Na wiosnę na tych strzępkach i oosporach wyrastają tzw. sporangiofory wytwarzające zarodniki. Dokonują one infekcji pierwotnej, wykazując przy tym ogromną skuteczność: jedno źródło infekcji może wywołać epidemię zarazy ziemniaka na powierzchni około 100 ha, a nawet większej. Rozprzestrzeniane są przez wiatr, nawet na odległość 60 km.
Warto wiedzieć, że chorobom grzybowym roślin sprzyjają:
- wysoka wilgotność powietrza i długie okresy opadów,
- zmienna temperatura,
- polewanie liści,
- zbyt gęsto posadzone rośliny,
- brak wietrzenia lub zła wentylacja w szklarniach i tunelach foliowych,
- złe nawożenie roślin, co może zmniejszać odporność roślin na choroby.
Naturalne biopreparaty roślinne do profilaktyki i zwalczania chorób grzybowych roślin (gnojówki, wyciągi, odwary, wywary)
Ogrodnicy a także naukowcy zauważyli, że niektóre biopreparaty roślinne (gnojówki, wyciągi, odwary, wywary z niektórych ziół i roślin) potrafią dość skutecznie zapobiegać chorobom grzybowym roślin. Ponadto takie naturalne środki są bezpieczne dla środowiska, w tym dla pożytecznych owadów występujących w naszych ogrodach.
Dobrym i publicznie dostępnym źródłem fachowej wiedzy o preparatach roślinnych przeznaczonych do ochrony roślin (w tym także do profilaktyki i zwalczania chorób grzybowych) jest publikacja Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Radomiu „SPORZĄDZANIE KOMPOSTÓW I BIOPREPARATÓW - Naturalne metody podtrzymywania żyzności gleby i ochrony roślin”, której autorem jest Marek Krysztoforski. Poniżej przedstawiamy wybrane biopreparaty do ochrony roślin przed mszycami z tej publikacji.
Wg tego źródła przeciw chorobom grzybowym, a na pewno do profilaktycznego spryskiwania chronionych roślin sprawdzają się preparaty z cebuli i czosnku.
Napar z czosnku i cebuli - 80 g rozdrobnionych główek (ząbków) cebuli i czosnku trzeba zalać 10 litrami gorącej wody, taki nierozcieńczony napar (po ostygnięciu) można stosować w formie oprysku, zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo po zauważeniu pierwszych objawów choroby grzybowej.
Gnojówka z czosnku i cebuli - 0,5 kg świeżych ząbków czosnku i cebuli a także ich łupin trzeba zalać 10 litrami wody. Po przefermentowaniu można używać do opryskiwania np. ziemniaków i truskawek w rozcieńczeniu 1:10.
Gnojówka z cebuli, czosnku, czarnej porzeczki i szczawiu - 50 dkg świeżych lub 200 g suszonych roślin cebuli (główki), czosnku (ząbki), szczawiu i liści czarnej porzeczki trzeba zalać 10 litrami wody na okres 2 tygodni. Roztwór w stosunku 1:10 stosować do kilkakrotnych oprysków.
Napar z chrzanu polecany jest na monilozę (czyli brunatną zgniliznę drzew pestkowych) - 300 gram korzeni i liści chrzanu trzeba zalać 10 litrami gorącej wody - po 24 godzinach nierozcieńczony napar można stosować do oprysku 3 razy w odstępie trzech dni.
Wyciąg z krwawnika pospolitego polecany jest zapobiegawczo przeciw moniliozie, mączniakowi prawdziwemu, plamistości drzew pestkowych, kędzierzawości brzoskwini - 1 kg świeżych lub 100 g suszonych roślin (ściętych w całości w czasie kwitnienia) trzeba zalać 10 litrami wody i odstawić na 24 godz., rozcieńczyć 1:10. Stosować do oprysku zapobiegawczego w okresie kwitnienia chronionych roślin.
Wywar ze skrzypu polnego na choroby grzybowe – 30 g sproszkowanego suchego lub 300 g świeżego skrzypu zalać niewielką ilością zimnej wody i gotować 10-20 min. Stopniowo ochładzać. Opryski prowadzić preparatem zmieszanym z wodą w proporcji 1:20.
Wywar ze skrzypu polnego zapobiegający chorobom grzybowym w wielu roślinach m.in. mączniaki, rdze, kędzierzawość liści brzoskwini - 1 kg świeżego ziela lub 150-200 g suszu (proszek) trzeba zalać 10 litrami wody. Gotować 25 minut. Do wyciągu dodać 0,1 l szkła wodnego (zwiększa przyczepność cieczy). Całość rozcieńczyć w proporcji 1:5. Stosować zapobiegawczo co dwa tygodnie.
Wyciąg z wrotycza przeciw rdzy i mączniakom, plamistości pomidora (zwalcza również roztocza truskawkowe, jeżynowe, kistniaka maliniaka, opuchlaki, kwieciaki, pchełki, mączliki, rośliniarki, mrówki) - 300 g świeżego ziela (zebranego na początku kwitniania) lub 30 g suszu zalać 10 l wody, co pewien czas mieszać roztwór, po 24 godzinach można stosować w roztworach:
1:2 przeciw rdzy i mączniakom;
1:5 przeciw plamistości pomidora,
- nierozcieńczony wyciąg używamy przeciw roztoczom truskawkowym, pilarzowatym, roztoczom jeżynowym, kistnikowi maliniakowi.
oprac. Paweł Huczko