Czajnik elektryczny napełniamy wodą - tak by poziom wody był na wysokości 2 cm nad linią grzałki. (ważne by nie nalać wody za dużo)
Wsypujemy 20gram kwasku cytrynowego ( waga kwasku zależna od popziomu zakamienionej grzałki czajnika)
Włączamy czajnik chcąc zagotować wodę.
Wsypujemy 20gram kwasku cytrynowego ( waga kwasku zależna od popziomu zakamienionej grzałki czajnika)
Włączamy czajnik chcąc zagotować wodę.
Po zagotowaniu wody z kwaskiem cytrynowym wylewamy ją.
płuczemy czajnik czystą wodą (bez dodatków).
Napełniamy czajnik do pełna wodą.
Gotujemy wodę w czajniku (z zamiarem dokładnego oczyszczenia grzałki i ścianek czajnika z kwasku cytrynowego).
wylewamy całą wodę.
Teraz czajnik jest odkamieniony i gotowy do dalszego użycia.