Korzenie delikatnych bylin i ziół wieloletnich rozdziel nożem lub ostrożnie rozerwij palcami. Zwarte bryły korzeniowe mocnych, witalnych gatunków rozerwij szpadlem na kawałki wielkości pięści. Postrzępione końce korzeni obetnij sekatorem na gładko. Usuń stare liście.
Części rośliny posadź w wyznaczonym miejscu. Aby zabieg się udał, niewielkie kawałki z mała liczbą korzeni uprawiaj najpierw w doniczkach. Gdy się wzmocnią – przesadź na rabatę lub grządkę.
Ostróżka i piwonia mogą wypuścić nowe pędy z bardzo małych kawałków korzeni. Ale muszą one mieć przynajmniej jeden zdrowy pąk pędowy. Aby miejsce cięcia nie gniło w wilgotnej ziemi – posyp je sproszkowanym węglem drzewnym.
W przypadku maku i pierwiosnka wytnij kawałki korzeni długości 3-5 cm. Ułóż w piaszczystej, wilgotnej ziemi – dadzą początek nowym roślinom.