Przegotuj wodę - nie może zawierać za dużo wapnia i magnezu (to czyni ją twardą). Woda z kranu zazwyczaj jest średniotwarda. Wystarczy, że pogotujesz ją 5 minut, a część wapnia się wytrąci i osadzi na ściankach naczynia (to tzw. kamień kotłowy).
Gdy masz wodę bardzo twardą (np. co tydzień Twój czajnik wymaga odkarmienia) dla niektórych wymagających roślin zmiękczaj wodę specjalnym preparatem (do kupienia w sklepach ogrodniczych). Stosuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uwaga! Woda destylowana nie nadaje się dla roślin (taką uzyskuje się z filtra działającego na zasadzie odwróconej osmozy) - nie podlewaj nią kwiatów.
Za pomocą torfu możesz zmienić odczyn wody z alkalicznego na kwaśniejszy. Nalej wody do wiaderka, połóż patyk na wierzchu i przymocuj do niego woreczek wypełniony torfem (50 dag torfu na 10 l wody) tak, aby był zanurzony - przez noc woda ulegnie zmiękczeniu. Ten sam torf możesz wykorzystać 3 razy, potem wymień na nowy. Taką wodą podlewaj rośliny, gdy na powierzchni ziemi w doniczce pojawi się biały nalot, a ceramiczną doniczkę pokrywają plamy.