Czego potrzebujesz: dojrzały ananas z liśćmi, szeroka doniczka, ziemia, żwirek, kamyczki lub tłuczone doniczki, duża przezroczysta torba foliowa, gumka recepturka.
Odkrój wierzchołek ananasa z kolczastymi liśćmi i mniej więcej dwu i półcentymetrowym kawałkiem owocu. Pozostaw tę koronę zwróconą miąższem w górę na dwa dni do wyschnięcia.
Przygotuj drenaż: na dno doniczki włóż kilka kamyków lub potłuczone doniczki. Nasyp ziemi niemal do pełna. Umieść w niej wierzchołek ananasa i obsyp go w taki sposób, żeby przykryć miąższ owocu i pozostawić odkryte jedynie zielone liście. Dobrze podlej go letnią wodą, a następnie włóż doniczkę do dużej plastikowej torby tak, by ananas miał sporo miejsca do oddychania. To mu pomoże utrzymywać ciepło i wilgoć oraz zachęci do wypuszczenia korzeni. Przechowuj w ciepłym, słonecznym miejscu. Gdy pośród korony zauważysz młode liście, zdejmij torbę.