Gorczyca i rzeżucha - jak sadzić?
POTRZEBUJESZ: puste, czyste kubki po jogurtach, papierowe ręczniki, watę, nasionka gorczycy i rzeżuchy.
Nasącz wodą papierowe ręczniki i wepchnij do kubeczków. Połóż cienką warstwę wilgotnej waty na wierzchu, pozostawiając około 2 centymetrów do górnej krawędzi. Wysyp nasionka na watę i delikatnie je wklep.
Postaw kubeczki w ciepłym, dobrze nasłonecznionym miejscu - najlepiej na parapecie kuchennym. Codziennie sprawdzaj, czy zaczynają kiełkować (najczęściej dzieje się to mniej więcej po tygodniu) i w razie potrzeby dolewaj wody, by wata cały czas była wilgotna. Po 10-14 dniach gorczyca i rzeżucha powinny już być wysokie i zielone - gotowe do zerwania.
Aby zrobić kanapki, zetnij nożyczkami kiełki blisko korzonków i delikatnie je opłucz. Posmaruj chleb masłem, nałóż rzeżuchę i gorczycę. Smacznego!