Analizę gleby wykonuj co roku. Ważny czynnik wpływający na dostępność składników pokarmowych to pH podłoża. Możesz je sprawdzić wykorzystując kwasomierz Helliga. Dla większości warzyw optymalne pH wynosi 6-7.
Azot to najważniejszy składnik plonotwórczy. Jego niedobór w glebie hamuje wzrost roślin. Ale nadmiar też jest szkodliwy – powoduje nagromadzenie się azotanów w warzywach. W przewodzie pokarmowym człowieka mogą one przekształcić się na azotyny i nitrozo aminy – substancje rakotwórcze.
Uwaga! Racjonalnie stosuj nawozy z azotem, zwłaszcza przy uprawie warzyw podatnych na kumulowanie azotanów (głównie liściowe i korzeniowe).
Stosując nawożenie pamiętaj o innych składnikach (fosfor, potas, wapń, magnez) i mikroskładnikach (bor, mangan, cynk). Jeśli regularnie nawozisz glebę obornikiem ilość mikroskładników powinna być wystarczająca.
Analizę gleby możesz zlecić w Ośrodkach Doradztwa Rolnego, uczelniach rolniczych albo prywatnych laboratoriach.