Połóż płytkę płasko. Wyznacz linię cięcia zarysowując szkliwo płytki diamentem do cięcia szkła (kupisz go w sklepie z narzędziami lub armaturą) lub specjalnie zaostrzonym wiertłem widiowym.
Przytknij teraz płytkę cięciem do krawędzi stołu i naciśnij wystająca ze stołu część. Płytka powinna się łatwo przełamać w zaznaczonym miejscu. Po złamani płytki zmocz jej krawędź i oszlifuj twardą osełką karborundową lub szlifierkę elektryczną ustawiona na najmniejsze obroty.
Jeżeli nie masz specjalistycznych narzędzi do cięcia płytek możesz użyć do tego zwykłego przecinaka i młotka. Jednak jest to zbyt żmudne, więc przy większej ilości płytek do cięcia lepiej się w to nie bawić. Możesz zapytać sprzedawcę, czy nie mógłby ci przyciąć płytek profesjonalnie. Musisz jednak sam dokładnie obmierzyć i rozrysować wykładaną powierzchnię, numerując przycinane płytki.