Na wiosnę, gdy rozpoczyna się wegetacja, sprawdź, czy rośliny przetrwały spadki temperatur. Po przecięciu sekatorem zdrowe pędy są żywozielone, bez oznak zamierania. Natomiast przemarznięte pędy mają zbrązowiały kolor. Skróć je aż do zdrowego zielonego miejsca.
Jeśli krzew przemarzł, w następnym roku pamiętaj o okryciu go. Aby zabezpieczyć długie pędy przed zimą zdejmij je z rusztowań i okryj słomą, włókniną lub przysyp ziemią. Wiosną ściągnij okrycia, a pędy rozłóż na podporach.
Krzew owocuje podobnie jak tradycyjne odmiany malin – na pędach, które wyrosły w poprzednim roku. W pierwszym roku wyrastają młode pędy. W roku następnym zakwitają one wiosną, a latem wydają owoce. Po zakończeniu owocowania pęd zamiera i należy go usunąć.
Możesz zrobić to jesienią, ale bezpieczniej będzie wiosną. Pędy dwuletnie, które owocowały już w poprzednim roku wytnij sekatorem dość nisko – kilka centymetrów nad ziemią. Pozostaw kilka silnych pędów jednorocznych, które wyrosły w poprzednim roku. Na nich latem pojawią się pierwsze owoce.