Co i jak jemy w biurach? Gastronomiczno-spożywcza oferta biurowców nie zadowala pracowników. Dlaczego?

Co i jak jemy w biurach? Gastronomiczno-spożywcza oferta biurowców nie zadowala pracowników. Dlaczego? / shutterstock

Sektor gastronomiczny w biurowcach mocno ucierpiał w wyniku pandemii COVID-19. Równocześnie, jak wynika z raportu Colliers „Zakupy w biurowcu” oczekiwania pracowników obiektów biurowych względem infrastruktury uzupełniającej, m.in. gastronomii, w czasach pracy hybrydowej nie zmalały, a wręcz wzrosły. Co drugiemu pracownikowi biurowca brakuje kantyny, a 37% sklepu spożywczego. Eksperci Colliers w najnowszej publikacji uwzględnili zarówno oczekiwania osób pracujących w warszawskich biurowcach, jak i przeanalizowali aktualną ofertę handlowo-usługową w tych przestrzeniach. 

Co i gdzie jemy w biurowcach? Jakie zmiany od 2018 roku?

W porównaniu z 2018 r. widocznie wzrosło korzystanie z piekarni, co deklaruje aż 46% respondentów (wobec 27% w 2018 r.) a spadła odwiedzalność kantyn, kawiarni i restauracji. Obecnie, więcej niż w 2018 r. pracowników biurowców robi też zakupy w zlokalizowanych tam sklepach spożywczych (47% vs. 35% respondentów). Respondenci deklarowali, że w ciągu dnia pracy w biurze najczęściej kupują lunch (71%), kanapki (69 %), drobne przekąski (47%) oraz kawę i herbatę (30%). W porównaniu z 2018 r. nieznacznie zmniejszyły się zakupy kanapek oraz gorących napojów, natomiast zakupy lunchu i przekąsek pozostały na podobnym poziomie. 

Porównując rok 2023 do 2018 można dostrzec nieznaczny spadek udziału wynajętych lokali dla sektora gastronomicznego (27% w 2023 vs. 31% w 2018 r.). W porównaniu do 2018 r. pracownicy biurowców chcieliby mieć lepszą ofertę gastronomiczną, „convenience" i usługową, podobną do tej, do jakiej przyzwyczaili się w przeszłości. To paradoks, biorąc pod uwagę, że znaczna część pracowników pojawia się w biurowcu jedynie 2-3 razy w tygodniu – zwraca uwagę Przemysław Błaszkiewicz, Associate Director w Dziale Powierzchni Biurowych w Colliers.

Wyniki badania Colliers wskazują, że pracownicy nadal widzą braki w ofercie gastronomiczno-spożywczej. Na pytanie, czego brakuje w ofercie handlowo-usługowej w biurowcu niemal połowa (45%) z 350 respondentów odpowiedziała, że kantyny, 37% sklepu spożywczego, 29% restauracji, a 24% piekarni. 

Aktualna oferta handlowo-usługowa w biurowcach – dominują restauracje

Obecnie w warszawskich biurowcach funkcjonuje blisko 390 lokali gastronomicznych, w tym restauracje z obsługą kelnerską, kawiarnie, kantyny, a także bistra, fast food-y oraz drink-bary. Dominują restauracje (33%) i kawiarnie (20%), najmniej jest w biurowcach fast food-ów/take-away (7%) i drink-barów/pijalni wódki/piwa (8%). 

Zaskakująca jest duża różnorodność i uniwersalność oferty gastronomicznej. Największa grupa punktów gastronomicznych serwuje kuchnię międzynarodową oraz wszelkiego rodzaju kuchnie autorskie. W biurowcach funkcjonują także tradycyjnie lubiane kuchnie: europejska (w tym włoska), polska oraz azjatycka, a na popularności zyskuje nadal kuchnia amerykańska i bliskowschodnia. 

W zarządzaniu częścią handlowo-usługową biurowców konieczna jest proaktywność i świadome dobieranie na nowo konceptów. Jest to tym bardziej wymagające w odniesieniu do oferty gastronomicznej, ponieważ to właśnie ten sektor najbardziej ucierpiał w trakcie pandemii COVID-19, a jego kłopoty trwają nadal z uwagi na skokowy wzrost kosztów działalności oraz ciągle dosyć wysoką inflację – tłumaczy Katarzyna Michnikowska, Dyrektorka w Dziale Doradztwa i Badań Rynku w Colliers. 

Oferta gastronomiczna w biurowcach przyciąga okolicznych mieszkańców 

Planując część handlowo-usługową, warto pamiętać, że może być atrakcyjna również dla klientów zewnętrznych – rośnie udział osób, które korzystają z takiej infrastruktury mieszkając w jej pobliżu. Musi jednak być dopasowana do potrzeb najemców sąsiednich budynków i okolicznych mieszkańców. Coraz częściej zarządzający biurowcami decydują się na poszerzanie ich oferty uzupełniającej poprzez wprowadzanie takich rozwiązań jak cykliczne zloty food trucków czy festiwale kuchni świata. Takie rozwiązania pozwalają skutecznie zachęcić do skorzystania z oferty również okolicznych mieszkańców. 

- Porównując rok 2023 do 2018 wzrost notuje sektor handlu, w tym handlu art. spożywczymi (35% w 2023 vs. 31% w 2018 r.). W zakresie handlu spożywczego w biurowcach tradycyjnie dobrze funkcjonują zarówno supermarkety/dyskonty, jak i małe sieciowe sklepy spożywcze takie jak Żabka, czy bezobsługowy wariant – Żabka Nano. To także formaty, których godziny działania znacznie wykraczają poza godziny pracy biur, co pokazuje, że także infrastruktura handlowa przyciąga okolicznych mieszkańców -  mówi Alicja Tucholska-Kuran, Senior Associate w Dziale Powierzchni Handlowych Colliers.

Źródło: raport Colliers „Zakupy w biurowcu

oprac. Paweł Huczko
rozwiń więcej
Nieruchomości
Nieruchomości w Tajlandii kuszą niską ceną, ale jest pewien haczyk
16 maja 2024

Nieruchomości za granicą stają się coraz bardziej pożądane. To z jednej strony inwestycja, a z drugiej własne miejsce na urlop. Jednym z popularniejszych krajów do zakupu nieruchomości jest Tajlandia. 

Jakie udogodnienia cenią mieszkańcy i poszukują ich nabywcy nowych mieszkań od deweloperów
16 maja 2024

Oceniając przydatność rozwiązań funkcjonalnych stosowanych na osiedlach mieszkaniowych, Polacy na równi z zaawansowanymi innowacjami z obszaru automatyki mieszkaniowej cenią prostsze elementy poprawiające komfort codziennego życia, np. filtry zmiękczające i uzdatniające wodę czy stojaki rowerowe. Deweloperzy biorą to coraz częściej pod uwagę budując nowe osiedla.

Wsparcie na wymianę dachów z azbestem. Masz czas do 30 września 2025 r.
14 maja 2024

Rolnicy zyskają dodatkowe 6 miesięcy na wymianę pokryć dachowych wykonanych z materiałów zawierających azbest. 

Skąd deweloperzy biorą pieniądze
14 maja 2024

Jak deweloperzy finansują inwestycje mieszkaniowe? Czy korzystają ze środków własnych, finansowania bankowego czy wchodzą w partnerstwo inwestycyjne? 

Opłaty za odpady komunalne - MKiŚ pisze nowe przepisy. Upowszechnienie metody „od osoby” i zasady „zanieczyszczający płaci”
08 maja 2024

Ministerstwo Klimatu i Środowiska pracuje nad zmianami w przepisach dotyczących naliczania opłat za odpady komunalne - napisała w piśmie do Rzecznika Praw Obywatelskich, wiceminister klimatu Anita Sowińska.

Mieszkaniowa inflacja z ostatnich dwóch lat. Ile wynosi?
08 maja 2024

Skutki rosnącej inflacji Polacy odczuwali już dwa lata temu. Koszyk podstawowych zakupów mocno podrożał. A jak w tym czasie zmieniły się koszty utrzymania domów i mieszkań? Sprawdzamy. 

Mieszkanie na start 2024 - kto może skorzystać? Od kiedy? Jakie dopłaty, warunki i limity?
07 maja 2024

Mieszkanie na start ma wejść w życie już jesienią 2024 roku. Jego czas trwania przewidziany jest do końca 2027 roku, a kredyt z niższym oprocentowaniem musi zostać udzielony na co najmniej 15 lat. O czym jeszcze warto wiedzieć? Zebraliśmy najważniejsze informacje w pigułce.

Nowe regulacje metody pomiaru hałasu emitowanego przez urządzenia używane na zewnątrz pomieszczeń
07 maja 2024

Zmienią się metody pomiaru hałasu emitowanego przez urządzenia używane na zewnątrz pomieszczeń. Od kiedy nowe regulacje? 

Płatne parkowanie w Warszawie również w weekendy?
07 maja 2024

Prezydent Warszawy zarekomenduje nowej radzie miasta wprowadzenie opłat za parkowanie w weekendy.

Korzyści z usankcjonowania działalności REIT-ów
07 maja 2024

Jakie są korzyści z wprowadzenia REIT-ów do polskiego porządku prawnego? 

pokaż więcej
Proszę czekać...