Warzywa ozime (cebula, czosnek, koper, marchew, pietruszka) wysiewaj na początku listopada. Miejsce powinno być nasłonecznione, osłonięte od wiatrów z lekką, żyzną, próchniczą i przepuszczalna glebą. Ważne! Podłoże powinno być łatwo nagrzewające się – zapewnisz wczesne i obfite plony.
Miesiąc przed siewem oczyść ziemię i nawieź ją nawozami fosforowymi i potasowymi (ok. 1kg/100m2). Możesz zastosować też kompost. Nie używaj nawozów z azotem – zostanie wymyty z gleby w czasie zimy. Ziemię przekop i zagrab.
Nasiona wysiewaj zaraz przed nadejściem chłodów, aby nie wykiełkowały za wcześnie. Poszczególne gatunki siej na jednej grządce – łatwiej okryjesz je agrowłókniną podczas zimy i wiosny.
Uwaga! Wysiej o 40% nasion więcej niż na wiosnę – część może nie przetrwać mrozów.